ÚvodBlogPřechod na server: Wedos vs. VPS centrum

Přechod z hostingu na server: Není se čeho bát.

Porovnání: Wedos vs. VPS Centrum – galaktický rozdíl, 1:0 pro VPS Centrum.

📖 Článek: Přechod na server: Wedos vs. VPS centrum → Týpek s Emilem Naráží Vaše projekty na limity hostingu a zároveň se bojíte přechodu na vlastní server? Pak je tento článek právě pro Vás: Změna poskytovatele mě mile překvapila.

Úvodem článku upozorňuji, že se jedná o můj objektivní názor, o názor člověka, který je webař a programátor, nikoliv serverový specialista. Rozhodl jsem se Vámi podělit o zkušenosti, které jsem získal mnoha lety hostování u Wedosu a poté u Váš hosting. VPS centrum od Váš hosting teprve testuji, ale hned ze startu je moje nadšení takové, že ho musím sdílet.

Mé projekty se roky „tísnily“ na různých úrovních hostingů u Wedosu, protože zkušenosti s wedosáckým serverem ve mně zanechaly takové „ajťácké trauma“, že jsem si odpřísáhl sám sobě, že server už nechci nikdy vidět ani z rychlíku. VPS centrum mě z traumatu rychle vyléčilo.

Jak to začalo: Server u Wedosu = ajťácký zlý sen jménem ISP

Byly časy, kdy jsem měl pod svým účtem u Wedosu i 55 hostingových služeb. Na hostingu pro své klienty jsem v podstatě nikdy nechtěl vydělávat, takže mě k myšlence na přechod ze spousty hostingů na vlastní server dovedl spíš chaos, který jsem mezi jednotlivými hostingy měl. Už to vyžadovalo zkrátka takové množství práce, že centralizace byla jediným řešením.

Začal jsem hledal možnosti a prohledávat různé varianty, včetně těch konkurenčních. Protože jsem byl u Wedosu roky a zároveň jsem žil v omylu, že na IT infrastruktuře se vyplatí šetřit, skočil jsem Wedosu na lep a vyzkoušel jeho server postavený na ISP Config slibující přívětivou administraci, tou dobou ho prezentoval víceméně jako „ideální multihostingové řešení“.

Všechno jsem si naklikal v (na první oko) přívětivé administraci a zahájil „velké stěhování“. Weby jsem začal po desítkách přesouvat na server, klienty jsem obeslal s přehledným manuálem ve firemních barvách, jak přenastavit jejich mailingové klienty, potom je osobně objížděl, abych těm méně zdatným přesunul obsahy jejich schránek a podobně. Šlo to všechno lépe, než jsem čekal a bylo hotovo poměrně rychle…

V ISP všechno naklikáno… Ovšem, nepromítlo se to do provozu!

Velice rychle jsem začal přicházet na to, že není administrace jako administrace. Postupně kolabující služby klientů mě nasměrovaly k nepříjemnému zjištění, o kterém se Wedos nikde ani tečkou nezmínil: To co ovládáte v na první oko přehledné administraci ISP, musíte mít prvně pečlivě nakonfigurováno v příkazové řádce: Zkrátka, ISP Config je jenom nástavba, interpret toho, co si v příkazovce nastavíte a zdlouhavě otestujete. Takže co jsem si tam jednoduše naklikal (HTTPS, DKIM, SFP, …), zkrátka nefungovalo! ISP pro mě tou dobou bylo něco jako volant nepřipojený k řízené nápravě.

Zákazníci na mě tlačili a já jsem u Wedosu poptal pomoc jejich administrátora: S hrůzou jsem zjistil, že takovou podporu Wedos neposkytuje ani za úplatu, natož potom zdarma při potížích. Sehnal jsem tedy vlastního specialistu na servery a ten nakonfiguroval, co bylo potřeba: Trvalo mu to spoustu hodin, z nichž za každou mi naúčtoval 2.400,- Kč… Ovšem, ISP na „background“ nenapojil: Poslal mi spoustu manuálů, co musím v příkazové řádce udělat v případě různých krizových situací.

Skončil jsem tedy ve stavu, kdy sice vše fungovalo, ale pouze ve stavu, v jakém to aktuálně bylo. Nedokázal jsem ani nakonfigurovat novou službu, nebo vyřešit opakující se problémy se spamem. Postupem času jsem se tak všem svým klientům omluvil a absolvovali jsme společné návrat k hostingovému chaosu, ve kterém jsem zůstal spoustu dalších let.

Kde už hosting nestačil: Přechod na server byl nutností.

Bylo mi jasné, že je to jen otázkou času, kdy některý z mých klientů hosting přeroste a serverové řešení tak bude nutností. A stalo se: Brněnská personální agentura Maikoletta svůj server přerostla, mailingové omezení hostingu u Wedosu už jí začínalo být těsným. Tak dlouhou dobu jsem přechod na server odkládal, až nám byl ze strany poskytovatele opakovaně „zmražován“ SMTP server, což provoz personální agentury téměř paralyzovalo.

Rozpočtáři vystupující pod značkou Kalkulio.cz jsou se svou nabídkou položkových rozpočtůvýkazů výměr hned dalšími adepty na přechod. Díky mé práci obsazují téměr pod všemi klíčovými slovy první příčky Googlu, nápad na jejich hosting je tak enormní, stejně jako nároky na mailingové řešení.

VPS Centrum od Váš hosting.cz mě překvapilo jednoduchostí, ale i milým přístupem podpory.

Kontaktoval jsem Váš hosting.cz s mailem jejich technické podpoře, kde jsem jim popsal náš problém, ale i to, proč mám takový strach z přechodu na server. Jasně jsem ve zprávě zmínil, že server nechci a že poptávám externí mailhosting s tím, že jinak chceme u Wedosu zůstat.

Dostalo se mi velmi brzy milé a neformální odpovědi, kdy mě překvapil i „kolegiální“ přístup pracovníka, který dával Wedosu za pravdu: Nepřišlo žádné shazování konkurence, ale opravdu konstruktivní návrh řešení s jasným vysvětlením možností a postupů. To už je samo o sobě značný rozdíl oproti Wedosu, protože kontaktovat jejich technickou podporu je již prakticky nemožné (postupně zrušily chat i telefonní spojení), komunikovat lze pouze „strojově a neosobně“, skrze uživatelsky nepřívětivé formuláře.

V odpovědi stálo pár slov o VPS Centru, coby administračním prostředí serveru, se kterým lze roky fungovat, aniž bych příkazovou řádku někdy viděl: Svými parametry užívání je to tedy spíše managed server, kdy Váš hosting.cz řeší všechno ostatní. A v případě, že se něco pokazí, nabízí nejen přiměřený počet hodin správy ročně, ale nabízí i pomoc placenou! Lze se tedy kdykoliv spojit s „inhouse“ serverovým specialistou, který ví, co má dělat.

Ve VPS Centru vše naklikáno a… Funguje to! Ajťácké trauma je pryč.

Váš hosting.cz nelže… Ani marketingově nekličkuje! Je to prostě všechno pravda. Co ve VPS Centru naklikáte, to se i promítne do provozu. DNS, HTTPS, DKIM, SPF, problémy se spamem jsem řešit ani nemusel (mají řešeno zřejmě na straně serverhouse). Maily ze serveru chodí, jak mají, do spamu nepadají. Všechno maže jak po másle, včetně externí zálohy, kterou lze rovněž naklikat bez zásahu do kódu.

A abych nezapomněl: VPS Centrum nabízí importní centrum klientských mailových schránek. Už tedy nemusím k nikomu jezdit a pomáhat s exportem a importem mailů. VPS Centrum to řeší jednoduše, na dva kliky!

Shrnutí: Řešení Wedosu odpovídá ceně, VPS Centrum už něco stojí.

Závěrem článku bych rád shrnul hlavní postřehy a poznatky:

  • Na IT infrastruktuře nelze šetřit: Testování a zálohy jsou základ. VPS centrum stojí i s příslušenstvím zhruba dvanáctinásobek ceny hostingu u Wedosu.
  • Wedos: Ideální low-cost řešení, mizerná forma komunikace, nemá inhouse specialisty ke službám jejich zákazníků (ani zdarma, ani za peníze), předpokládá vysokou odbornost svých zákazníků u serverových řešení.
  • Váš hosting.cz: O něco dražší, než Wedos, ale: Perfektní a neformální komunikace, inhouse specialisté (zdarma i za peníze), dostatek podkladů a hlavně přímá (nemarketingová) komunikace, kdy nepředpokládají, že se o server vždy stará serverový expert.
  • A… Nebojte se serveru!

Byl pro Vás článek přínosný? Podělte se o něj prosím s ostatními:

Zpět na výpis článků

Máte zájem o konzultaci?

Teď s Emilem nemáme čas.

Momentálně jsme natolik vytížení, že nebereme další práci.

Nekontakt